10 YILLIK KİRA SÖZLEŞMELERİNDE KİRACININ TAHLİYESİ

10 YILLIK KİRA SÖZLEŞMELERİNDE KİRACININ TAHLİYESİ

 

 

 

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 347 ve 348. maddesi, konut ve çatılı iş yeri kiralarında, kira süresinin sona ermesi halinde bildirim yoluyla yapılacak tahliyenin süresi ve yöntemini hüküm altına almıştır:

 

“Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.”

 

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

 

Borçlar Kanunu’nun 347. maddesi çerçevesinde, belirli süreli kira sözleşmesinde belirlenen sürenin sona ermesinin ardından bu sözleşme 10 yıllık uzama süresine girer. 10 yıllık uzama süresini takip eden uzama yıllarında, her bir uzama yılının bitiminden en az üç ay önce yazılı bildirimde bulunmak kaydıyla; kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilecektir.

 

Belirli Süreli Kira Sözleşmesinin Sona Erdirilmesinin Koşulları;

 

1-Kiraya veren, bildirim yoluyla kira sözleşmesini sona erdirmek isterse öncelikle ortada geçerli bir sözleşmenin varlığı aranır.

 

Sözleşmenin geçerliliği için aranan şartlar:

 

-Sözleşme bir kira sözleşmesinin unsurlarını tam olarak taşımalı,

-TBK m.27 vd. hükümleri uyarınca kesin hükümsüzlük hallerini bulundurmamalı,

-Kişilik haklarına aykırı hükümler bulundurmamalıdır.

 

2-Kira Sözleşmesinin Uzama Yılı On Yıl Olmalı

 

3-Uzama Yılını Takip Eden Yılın Bitiminden Üç Ay Önce Fesih Bildirimi Zorunluluğu Sartları aranır.

 

Tahliye davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesidir.

 

 

AV. YEŞİM ULUSAN

 

MAKALE ARŞİVİ İÇİN TIKLAYINIZ