KİRACININ İHTİYAÇ SEBEBİYLE TAHLİYESİ

KİRACININ İHTİYAÇ SEBEBİYLE TAHLİYESİ

 

 

 

Türk Borçlar Kanununda kiracının kira konusu mecurdan tahliyesine gerekçe olarak gösterilebilecek sebeplerden bir tanesi kısaca ihtiyaç sebebidir. İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, kiralayanın kendisi ve yakınlarının ihtiyacı nedeniyle kira sözleşmesini sona erdirme yollarından biridir.

 

Yürürlükteki 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu Madde 350 ve 351’de düzenlendiği gibi; “Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa” hükmünden de anlaşılacağı üzere konutunu kiralayan kişi konut ihtiyacı nedeniyle tahliye davası açabilmektedir.

 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davasında ileri sürülen ihtiyacın; samimi, zorunlu, gerçek ve sürekli olması gerekmektedir. Süreklilik unsuru, konuta çok kısa süreliğine değil belli bir zaman dilimi için ihtiyaç duyulması gerektiği anlamına gelir. İhtiyaç nedeniyle tahliye davasında ileri sürülen ihtiyacın belirtilen kriterlerde olup olmadığı, her somut olay için ayrıca değerlendirilecektir.

 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası;

 

-Kiraya veren

-Yeni malik

-Kira sözleşmesinin tarafı olmayan malik

-Kira sözleşmesinin tarafı olmayan intifa hakkı sahibi tarafından açılabilir.

 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, kira sözleşmesinin belirli veya belirsiz süreli olmasına göre farklı kanuni sürelere tabidir.

 

-Belirli süreli kira sözleşmelerinde, sözleşme süresinin sona ermesinden itibaren 1 ay içinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılmalıdır. Belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracıya ihtarname gönderme şartı bulunmamaktadır.

 

-Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise her 6 ay bir kira dönemi sayılır. İhtiyaç söz konusu olduğunda, 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya bildirimde bulunularak tahliye tarihi verilmelidir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, fesih dönemi ve fesih bildirimi için öngörülen sürelerden itibaren 1 ay içinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılmalıdır.

 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davalarında yetkili ve görevli mahkeme kiralananın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesidir. Bu nedenle ihtiyaç nedeniyle tahliye davasının kiralanan konut ya da işyerinin olduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açılması gerekmektedir.

 

 

AV. YEŞİM ULUSAN

 

 

MAKALE ARŞİVİ İÇİN TIKLAYINIZ